Ανακοίνωση
  • Η νέα μας ιστοσελίδα βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοδο. Για τυχόν λάθη διορθώσεις ή παρατηρήσεις παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@mantinada.gr ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Μαντινάδα η [mandináδa] O26 : είδος δημοτικού, δεκαπεντασύλλαβου, και συνήθως ομοιοκατάληκτου, δίστιχου που τραγουδιέται κυρίως στην Kρήτη.

Για ένα Κρητικό, μαντινάδα είναι κάτι παραπάνω από τον παραπάνω ορισμό, κάτι παραπάνω από μερικές αράδες λέξεις γραμμένες σε ένα κομάτι χαρτί. Είναι τρόπος έκφρασης, είναι ιδέα, είναι τρόπος ζωής. Με μαντινάδα εκφράζει ο Κρητικός την αγάπη, τον έρωτα, τον πόνο, το χωρισμό, τη μοναξιά και κάθε συναίσθημα που πηγάζει από την ευαίσθητη κρητική ψυχή…

Χαίρομαι που είμαι Κρητικός
και όπου σταθώ το λέω
με μαντινάδες χαίρομαι
με μαντινάδες κλαίω.

Τις μαντινάδες έρχεται να πλαισιώσει η Κρητική μουσική. Ο λυράρης, ο λαουτιέρης, ο μαντολινιέρης πλέκουν τα δάχτυλά τους ανάμεσα στις χορδές κι ο νους ταξιδεύει. Ταξιδεύει σε μονοπάτια και σε τόπους που μόνο η κρητική μας μουσική μπορεί να τον οδηγήσει.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι αφιερωμένη στην μαντινάδα, την κρητική μουσική αλλά και σε όλους αυτούς που με τον τρόπο τους βάζουν από ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται κρητική μουσική παράδοση, θέλοντας να χαράξει άλλο ένα δρόμο στο μουσικό μας πεντάγραμμο.

Τελευταίες Μαντινάδες

Δημοφιλείς Μαντινάδες

Δημοφιλείς Καλλιτέχνες

Ποίηση

Στον κάμπο διάνε οι φρόνιμοι στα όρη οι γ’ αντρειωμένοιφωνή αντρούς ακούστηκε ‘που τη ψηλή Μαδάρα,γης αντρειωμένος ήτανε κι εφώνιαζε στη Ρίζα…-Άντρες μου πιάστε τ’ άρματα κι οι Γερμανοί πλακώσα,χαλούν και καίνε τα χωριά… Read more